ALLES OVER JOUW NAAM

 

 

Inleiding

Opdracht

Werkwijze

Bronnen

Beoordeling


Afsluiting


Leerkracht

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Werkwijze

 


Op deze webpagina vind je een voorbeeld van mijn persoonlijke pagina:

Mijn persoonlijke pagina  Jouw pagina mag er ook heel anders uitzien.  In ieder geval moeten volgende gegevens er op terug te vinden zijn:

1.      Foto

2.    Voornaam

3.    Geslacht

4.    Verklaring

5.    Hoeveel mensen in België hebben dezelfde voornaam?

6.    In welk jaar werd jouw voornaam het meest gebruikt?

7.    Familienaam

8.    Herkomst

9.    Hoeveel mensen in België hebben dezelfde familienaam?

10.      In welk gebied van België komt jouw familienaam het meest voor?

 


Hieronder staat stap voor stap uitgelegd wat je moet doen.  Schrijf eerst alle gevonden informatie op in het klad.  Aan de slag!

 

1. Foto

Een foto maakt jouw persoonlijke pagina veel leuker.  Kleef bovenaan een foto van jezelf.  Heb je thuis geen foto te pakken gekregen?  Vraag dan aan iemand om met een digitaal fototoestel een foto van jou te nemen.  Vraag aan de leerkracht om de foto op de pc over te zetten.

 

2. Voornaam

Uiteraard komt hier je voornaam.  Vergeet geen hoofdletter(s)!

 

3. Geslacht

Het is niet altijd duidelijk of een voornaam nu van een jongen of van een meisje is.  Gebruik de kleine letter m voor een jongensnaam (mannelijk), een kleine letter v voor een meisjesnaam (vrouwelijk).

 

4. Verklaring

Hier komt de verklaring van je voornaam.  Wat betekent jouw voornaam?  Misschien is je die afgeleid van een andere voornaam.  Zoek dan de betekenis van die andere naam.
Indien je geen verklaring vindt, kan je steeds op zoek gaan in een “namenboek”.

 

5. Hoeveel mensen in België hebben dezelfde voornaam?

Hoe populair is jouw voornaam?  Misschien bestaan er enorm veel naamgenoten, of is jouw voornaam heel zeldzaam?  Zoek op en noteer het aantal.

 

6. In welk jaar werd jouw voornaam het meest gebruikt?

Om de geschiedenis van jouw voornaam in België te kennen, surf je naar de juiste website en je vult jouw voornaam in.  Klik vervolgens op zoeken.  Even later kan je op een grafiek de juiste gegevens vinden. 

 

7. Familienaam

Uiteraard komt hier je familienaam.  Dat is je achternaam.  Vergeet geen hoofdletter(s)!

 

8. Herkomst

Bijna alle familienamen hebben een betekenis die al heel oud is.  Maar er zijn veel mensen met de zelfde voornaam.  Dat was vroeger ook al zo.  Hoe hielden ze al die Jannen, Jeffen en Mariekes dan uit elkaar? 
De oplossing was een tweede naam of bijnaam.  Later werd de bijnaam een echte familienaam.  Die werd dan van vader op kind doorgegeven.
Soms gaf die naam aan
van wie de zoon was.  Bijvoorbeeld door achter de voornaam “zoon van Pieter” te schrijven.  En dat werd later Pieterszoon, Pietersen, Pieters …  Soms vertelt de familienaam waar iemand vandaan komt (herkomst): Brusselmans, Van Den Bosch, Uytterhoeven, …  Of je kunt uit de naam een kenmerk of eigenschap van een verre voorvader afleiden: De Groot, Steckx, De Bruyne, …  Vaak herken je ook een beroep in een naam: De Backer, Smids en De Smet, De Mulder, …  Een van hun voorvaders was waarschijnlijk een bakker, een smid of een molenaar …

 

9. Hoeveel mensen in België hebben dezelfde familienaam.

Zoek op en noteer het aantal.  Ooit gedacht dat je zo veel familie had?

 

10. In welk gebied van België komt jouw familienaam het meest voor?

Zoek de provincie, stad of streek waar op dit moment de meeste mensen met jouw familienaam wonen.  Woon je zelf in de buurt of woon je ver weg van de anderen?

 

11. Artiestennaam

Wanneer je echt nog veel tijd over hebt, mag je dit ook op je persoonlijke pagina plaatsen.
Artiesten gebruiken vaak een andere naam, een artiestennaam (of pseudoniem).  Helmut Lotti bijvoorbeeld heet in het echt Helmut Lotigiers.
Welke artiestennaam zou jij voor jezelf kiezen?

 

Ben je klaar met het opzoeken van de informatie?  Dan kan je nu beginnen met het uitwerken van je persoonlijke pagina.  Maximaal een A4-blad.  Je mag met de hand schrijven of typen.  Je pagina moet netjes en verzorgd zijn!
Denk vooraf na over de lay-out.  Waar komt mijn foto?  Hoe groot moeten de titels zijn?  Waar komen de antwoorden?  Ga je met kleuren, lijnen of kaders werken … ?

Is je pagina klaar en heb je alles nagekeken?  Controleer dan bij “Beoordeling” of je alle opdrachten goed hebt uitgevoerd.  Verbeter indien nodig.  Breng dan je persoonlijke pagina naar de afgesproken plaats.